Természeti értékek

Herman Ottó írja: "Nemigen van a földkerekségnek oly népe, mely a madár életének megvigyázásában és magyarázásában vetélkedhetnék a magyarral. " Ezt mi földesiek különösen elmondhatjuk magunkról, hiszen büszkék lehetünk arra, hogy a falu határa telis-tele van szebbnél szebb határrészekkel, amelyeken minden évszakban nagy a madárzsongás.  Gazdálkodó nagyszüleink jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen szemmel látható gazdagság van a határban. Jórészt legelő jószágot tartottak, együtt éltek a természeti környezetükkel, ismerték a lábuk mellől felugró fürjet, tartottak darut, együtt keltek a pacsirtával, és hazafelé tartottak a határból a vakvarjú, azaz a bakcsó esti útra kelésekor.

Ezt szerencsére ma is átélhetjük, ha kimegyünk a faluból immár a Bihari-síknak nevezett határrészre. A mai gyerekek már nem tudják, hogy a röptér miért röptér, ahogy a mai felnőttek sem tudják, hogy a Kocsordos, miért Kocsordos. Ugyanarról a határrészről beszélünk: mikor Kocsordosnak hívták, embernyi magas sziki kocsord nőtt rajta, mikor röptér volt, orosz katonák ejtőernyő ugrásait számolhattuk itt, ma pedig védett területet, pontosabban tájvédelmi körzetet jelöl a Bihari-sík elnevezés.  Ez azt jelenti, hogy nagyot változott a világ, de a terület hasznosítása annyit nem változott, hogy ne lenne ma is gazdag a növény- és állatvilága.  

1998 óta lett védett a falu legelőinek egy része, 2002-ben vizes-élőhely kialakításába kezdett a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága, 2007-ben tanösvény épült a falu határában, amit 2020-ra új útvonalon felújított az Igazgatóság.  

Ma szabadon látogatható a védett terület. Ha szerencsénk van , tavasszal túzokot is láthatunk, nyáron pedig, ha oda figyelünk, szinte biztos, hogy megpillantunk egy színpompás szalakótát vagy a levegőben szitálva, azaz a levegőben egy helyben lebegve vadászó kék vércsét.

Kék vércse
Fotó: Ványi Róbert

Ha egy földesi embert megkérdez az idelátogató útbaigazítást kérve, hogy merre van a Bihari-sík, attól függően, hogy milyen korú embert kérdeznek, ilyen válaszok születnek:
Ötvenen felül: Arra az orosz laktanya fele, Ványi Robiék tanyája fele. Ötvenen alul: Menjen Berettyóújfalu irányába, ahol kezdődik a legelő, az már az.

Mindenki így ismeri, Bihari-sík. Hogy ez alatt mit is érthetünk, az már magyarázatra szolgál, mert a határban majdnem minden területi védettséget élvező kategória és működő természetvédelmi szervezet elnevezésében szerepel a Bihar vagy Bihari-sík elnevezés, utóbbi  vidékünk egyik kistájának az elnevezése.

Állami természetvédelmi szervezet:

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának (HNPI) Bihari-sík Természetvédelmi tájegysége: https://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/igazgatosag/oldal/bihari-sik-termeszetvedelmi-tajegyseg

Társadalmi szervezet, természetvédelmi tevékenységgel:

- Bihar Természetvédelmi és Kulturális Értékőrző Közalapítvány (röviden: Bihar Közalapítvány)
- Bihar Környezet és Természetvédelmi Egyesület (röviden: Bihar Egyesület)
- Földesi Madársuli

Védett területek:

- Bihari-sík Tájvédelmi Körzet https://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/termeszetvedelem/oldal/bihari-sik-tajvedelmi-korzet
- Natura 2000 hálózat része lett Földes határában szinte minden gyepterület, illetve azon szántó és erdő területek, amelyek túzok, kék vércse vagy egyéb védett fajok élőhelyei
- „ex-lege” védett természeti területek: kunhalmok  vagy szikes tavak a falu határában.
(„Ex-lege” jelentése: törvény által kinyilvánított, vagyis azt jelenti, hogy Magyarországon a természetvédelmi törvény kimondja, hogy hazánkban minden fellelhető kunhalom vagy szikes tó védett.)

Szabadon látogatható bemutató terület

Bihari-sík tanösvény a  Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság vizes élőhely rekonstrukcióját és az élőhelyet fenntartó bivalygulyát mutatja be. https://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/oldal/bihari--sik-t

Szabadon látogatható egyéb Földes határában lévő területek

- Földes csapadékvízelvezető tava, az egykori vályogvető gödrök átalakításával jött létre
- Keleti-főcsatorna partja
- Peres-part (Sárréti-főcsatorna)
- Községi legelő
 

Természeti témájú programok

- Húsvétoló a Bihari-sík tanösvényen
- Bihari-sík Teljesítménytúra
- Bemutató madárgyűrűzés október első  vagy második hétvégéjén
- Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának szakvezetett, hirdetett kirándulásai