Bihari-sík Tanösvény

A természeti értékek terepi bemutatására a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága tanösvényt létesített Bihari-sík Tanösvény néven, mely a falu határában került kialakításra. A tanösvény 2007-ben készült el, 2019-ben megkezdődött annak felújítása. A tanösvény bemutatja a fokozottan védett kékvércse fészkelő helyét, a csatornákat szegélyező élővilágot és a környező legelőterületeket, illetve a vizesélőhely rendszert, mely több kisebb tóból, egy sekély vízborítású nádas-gyékényes területből és egy összefüggő árasztásos területből áll. Az Andaházi vizesélőhely rekonstrukció területe már berettyóújfalui közigazgatásikülterület, noha a Keleti-főcsatorna Földes felőli határrészén fekszik és Földesről akár gyalogosan is megközelíthető, míg Berettyóújfalutól lényegesen távolabb esik.

Megtalálható itt a térségre jellemző legeltetett füves terület,folyópart, szárnyékerdő és a változatos mélységű, nagy kiterjedésű vizes élőhely. Avizes élőhely 2011-ben kiegészült további rekonstrukciós
területekkel mely terület már földesi külterületeket is magában foglal. A tanösvényen bemutató táblák segítik a látogatót a természeti környezetmegismerésében, valamint két kilátótoronyból tekinthetjük át az élőhelyet,távcsővel szemlélhetjük a gazdag madárvilágot.


Fotó: Ványi Róbert – Pallósor a Bihari-sík tanösvényen

Túrajavaslat

A faluból gyalogosan kirándulva a falu határán kinyílik a táj, amely ugyan nem végeláthatatlan terület, de azért siklik a tekintet 3-4 km-en át a legelő felett, mire beleütközik a Keleti-főcsatorna erdősávjába. Majd titkos kis zugot, csatornapartot, pallósor, kilátót érint. A tanösvény alkalmas esti, hajnali ébresztős futásra, de akár egész napos kirándulásra is. Ha szűken csak a tanösvényt szeretnék megtekinteni, akkor személyautóval is megközelíthetjük, Földesről Berettyóújfalu felé haladva a 42-es főúton, a 28-as kilométer jelzőnél balra egy kavicsszórásos útra lefordulva érjük el. De ha egész napot szeretnénk itt tölteni, akkor tegyük hozzá a Keleti-főcsatorna partját is az útitervbe és tekintsük meg a Keleti-főcsatornatúl oldalán lévővizes élőhelyet, mely szintén bivallyal legeltetett. Kanyargós útvonalú, szép erdőszéli kirándulásban lesz részünk.
https://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/oldal/bihari--sik-t


Fotó: Ványi Róbert - Hajnali hangulat a bivalyos élőhelyen