Programok

Húsvétoló a Bihari-sík tanösvényen

2021-ben a koronavírus járvány idején kialakult program, mely kis közösségek, családok önállóan szervezet kirándulását színesítheti. Helyszíne a Bihari-sík tanösvény. Időpontja Húsvéthoz kötött, mivel húsvét vasárnapján és hétfőjén az ide látogatók madártojásokhoz kötődő érdekes-játékos feladványok megoldása után megkereshetik a Húsvéti nyúl elrejtett ajándékait. Természeti témájú kiadványokat, leporellót, matricát, képeslapot és természetesen a túra végén csokitojást rejtett el a húsvéti nyúl a tanösvény mentén.


Fotó: Vadász Sándor - Kuvik

Az adott évi programról az aktuális hírekben tájékozódhatunk.

Bihari-sík Teljesítménytúra

Évente szeretné megrendezni a Bihar Közalapítvány a földesen működő társadalmi szervezetek együttműködésével a 2022-ben induló, községünk természeti tájait érintő teljesítménytúrát.  Minden év szeptember első vagy második hétvégéjének szombatján megrendezésre kerülő túra magába foglalja a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága által üzemeltetett Bihari-sík tanösvényt, így a túra névadójává vált. Egy hosszabb, 25 km-t meghaladó és egy rövidebb kb. 13 km-es túrát lehet bejárni, érdeklődési körnek megfelelően sport kihívásként vagy kiránduló, szemlélődő túrázóként. A részletekről az aktuális hírekben lehet tájékozódni.

Bemutató madárgyűrűzés

Az Európai Madármegfigyelő programhoz csatlakozva a Bihar Közalapítvány bemutatómadárgyűrűzést szervez, az állatok világnapjához, október 4-hez legközelebb eső hétvégén. Ezen a napon testközelbe kerülhet sok-sok színpompás madár, attól függően, hogy milyen élőhelyre kerül kihelyezésre a madárfogó háló. Természetesen egyéb tényezők mellett az időjárásnak is nagy szerepe van a madárfogás eredményességében. Ha sikerrel jár a szakember, akkor bőségesen láthatunk madárfajokat. A rendezvény több mint tíz éves történetében eddig minden évben gyönyörködhetünk a változatos, életmódhoz alkalmazkodó tollruhákban, csőrökben, lábakban.


 Barkóscinege gyűrűzésen,


Ökörszem gyűrűzésen

Ezen a rendezvényen hagyományosan találkozhatunk a Földesi Madársuli programjával. Imre István gyerekkora óta „madarászik”, amely tevékenység a madarak tenyésztésével, tartásával és bemutatásával fő foglalkozásává, hivatásává vált. Egész évben járja az országot betanított madaraival, rendhagyó biológia vagy történelem órát tartva, igény szerint, hiszen ragadozó madarakat, baglyokat, papagájokat is tart. Óvodások is meleg szeretettel fogadják a madarak testközelségét, csodálják a papagájok és gazdájuk kapcsolatát, csillogó szemmel várják, hogy a madarak megszólaljanak, hiszen sokféle mutatványt megtanultak a beszédtől kezdve a karikán átrepülésig. A felnőttek is ámulva hallgatják a kézből nézhető vándorsólyom - ember számára nehezen értelmezhető - éleslátását, sebességét, légi manőverezését.


Imre István madarai két kép

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának szakvezetett, hirdetett kirándulása

Évente több mint két meghirdetett túrán is részt vehetünk a HNP igazgatóságának szervezésében. Ezen a Bihari-sík tanösvényi túrán a természetvédelmi őr bemutatja a terület élővilágát, a megfogalmazódott szakmai kérdésekre hiteles választ is kaphatunk, amelyek esetleg önálló területbejárások alkalmával felmerülnek bennünk. Általuk használt professzionális teleszkóp segítségével „karnyújtásnyi” távolságba kerülnek a madarak és biztosan megválaszolják akár egy elsuhanó madár láttán is az „Ez milyen madár volt?” kérdéseinket.


Fotó: Ványi Róbert – réti sas

Az aktuálisan meghirdetett túrákról a HNP Igazgatóság honlapján lehet tájékozódni, illetve az aktuális hírekben.


Fotó: Ványi Róbert – faluszéli naplemente